Δελτίο Τύπου Επιστημονικού Συνεδρίου – Συμποσίου  4ου ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Αττικής

Την Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2020 και ώρα 15.00 ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του τριήμερου Διαδικτυακού Πανελλήνιου Επιστημονικού Συνεδρίου -Συμποσίου «Όψεις του σύγχρονου σχολείου: Η διαχείριση της σχολικής τάξης», που διοργάνωσε το 4ο ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Αττικής σε συνεργασία με τα Πανεπιστήμια Πελοποννήσου, Χαροκόπειο, Ιωαννίνων και ΕΚΠΑ.  

Την έναρξη του συνεδρίου κήρυξε ο Οργανωτικός Συντονιστής του ΠΕ.Κ.Ε.Σ., κ. Νικόλαος Καμήλος, ενώ χαιρετισμούς απηύθυναν η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, κ. Νίκη Κεραμέως, η Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Σπουδών Προγραμμάτων και Οργάνωσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Υπουργείου, κ. Αικατερίνη Ρηνάκη, η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, μέλος του Ι.Ε.Π.,  κ. Χρύσα Σοφιανοπούλου, ο Περιφερειακός Διευθυντής Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αττικής, κ. Γεώργιος Κόσυβας, η Δ/ντρια Π/θμιας Εκπ/σης Δ΄Αθήνας, κ. Αθανασία Μεϊντάση, η  Προϊσταμένη του 2ου Κ.Ε.Σ.Υ. Δ΄ Αθήνας κ. Αθανασία Καπετάνιου, οι εκπρόσωποι των συνεργαζόμενων Πανεπιστημίων κ.  Γεράσιμος Καραμπελιάς, Καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και κ. Γεώργιος Μπαγάκης, Ομότιμος Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο ΠελοποννήσουΕκ μέρους των συνδικαλιστικών οργανώσεων, χαιρέτισαν  ο κ. Βαγγέλης Μπουντουλούλης, Γ.Γ. του Δ.Σ. της Ο.Λ.Μ.Ε., ο κ.  Γιώργος Τρούλης,  Αντιπρόεδρος της Δ. Ο. Ε. και ο κ.  Γιώργος Χριστόπουλος, Γ.Γ. του Δ.Σ. της Ο.Ι.Ε.Λ.Ε.

Τις εργασίες άνοιξε, με την ομιλία του, ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής, κ. Δημήτριος Καλαϊτζίδης, Σ.Ε.Ε. Εκπαίδευσης για την Αειφορία. Προσκεκλημένη ομιλήτρια στην εναρκτήρια συνεδρίαση ήταν η κ. Χρύσα Σοφιανοπούλου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Τμήμα  Πληροφορικής και Τηλεματικής του Χαροκοπείου  Πανεπιστημίου, η οποία πραγματοποίησε ομιλία με τίτλο «Σχολικό κλίμα και επιδόσεις μαθητών: Η διεθνής εμπειρία του προγράμματος PISA». Προσκεκλημένοι ομιλητές στο συνέδριο ήταν, επίσης, οι κ.κ. Γεράσιμος Καραμπελιάς, Καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Φαίη Αντωνίου, Επίκουρη Καθηγήτρια, στο Φ.Π.Ψ. του ΕΚΠΑ, Μαρία Δροσινού, Επίκουρη Καθηγήτρια στο Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου,  και Δημήτριος Γεωργιάδης, μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Πραγματοποιήθηκαν, επίσης, δύο Ειδικές Θεματικές Συνεδρίες (Μια Νέα Αρχή στα ΕΠΑ.Λ. και Ειδική Αγωγή).

Τις 18 συνεδρίες συντόνισαν, με μεγάλη επιτυχία, οι Συντονιστές/ίστριες Εκπαιδευτικού Έργου του 4ου ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Αττικής. Παρουσιάστηκαν συνολικά 92 επιστημονικές ανακοινώσεις, κατανεμημένες σε 10 θεματικές ενότητες. Οι συμμετοχές, από όλη την Ελλάδα, ανήλθαν στις  5.700 και, παρότι το συνέδριο ήταν διαδικτυακό, αναπτύχθηκε αξιοσημείωτος διάλογος. Τα πρακτικά του συνεδρίου θα εκδοθούν στις αρχές του 2021, ενώ στην ιστοσελίδα του συνεδρίου (http://4pekesat.sites.sch.gr/) θα αναρτηθούν οι παρουσιάσεις που πραγματοποιήθηκαν. Οι βεβαιώσεις, επίσης, όσων παρακολούθησαν τις εργασίες του συνεδρίου, θα αναρτηθούν, σύντομα, στην ίδια ιστοσελίδα.

Κατά κοινή ομολογία, ήταν ένα πετυχημένο επιστημονικό συνέδριο, επειδή εστίαζε σε ένα φλέγον ζήτημα, αυτό της διαχείρισης της σχολικής τάξης. Σε όλη τη διάρκεια του συνεδρίου, επικράτησε ζεστή, φιλική και συναδελφική ατμόσφαιρα. Χαρακτηριστικό είναι το απόσπασμα από μήνυμα συναδέλφου: «… σας ευχαριστώ, γιατί σήμερα συνειδητοποίησα πως ακόμη και μέσα από οθόνες υπάρχει τρόπος να υπάρξει ζεστή και ανθρώπινη αλληλεπίδραση!».

Ο Οργανωτικός Συντονιστής                                                       Ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής

     του 4ου ΠΕΚΕΣ Αττικής                                                                                    του Συνεδρίου

  

     Νικόλαος Καμήλος                                                                                    Δημήτριος Καλαϊτζίδης

Αφήστε σχόλιο